Uit welk materiaal maak ik mijn meubel
Elk project begint met het kiezen van een design en meteen daarop volgt automatisch de vraag, ‘uit welk materiaal moet het gemaakt worden?’.
Uit ondervinding merken wij dat deze tweede vraag best wel een moeilijke is. Uiteraard “les goûts et les couleurs ne se discutent pas”. Maar naast het kiezen van de ‘look en feel’ van uw project, is het misschien wel handig om de verschillende soorten materiaal, waarmee wij regelmatig werken, even toe te lichten. Want wat is nu het verschil tussen fineer en massief of het verschil tussen laminaat en HPL? Of wanneer werkt u best met laminaat i.p.v melamine? Of wat is multiplex? Wel we proberen het hier even voor u te verduidelijken.
De tijd dat alle meubels uit massief hout gemaakt werden is lang vervlogen. Vandaag worden ongeveer 80% van alle kasten en meubels gemaakt uit plaatmateriaal. Meestal met een houtimitatie zoals melamine of laminaat.
Massief vs fineer
Maar wat is nu het verschil tussen massief hout & fineer hout.
Dat is eigenlijk zeer eenvoudig. Massief hout is een plank of balk die voor 100% bestaat uit natuurlijk hout (zie afb. 1) en fineer hout is zeer fijn verzaagd of afgerold hout van enkele mm dik, welke op een plaat (van houtafval) verkleefd wordt. (zie afb. 2)
Massief hout wordt voornamelijk onderverdeeld in 2 houtsoorten:
naaldhout (= is voornamelijk zacht hout) en loofhout (is voornamelijk hard hout).
De meest voorkomende soorten naaldhout zijn onder meer: grenen (van de grove den), douglas (van de douglasspar) lariks (van de Europese lork) en vuren (van de fijnspar)
De lijst met loofhout is vele malen uitgebreider en wordt meestal ook onderverdeeld in functie van afkomst. Zoals Europese of Franse of Canadese eik of beuk, berk, walnoot. Maar ook zeer veel gebruikt zijn de tropische houtsoorten zoals wengé, tek, padoek, afromosia, ipé, jatoba, merbau, enz.
Misschien wijd ik later nog wel eens een blog aan de karaktereigenschappen van de verschillende meest gebruikte houtsoorten.
Fineer hout is dus hout dat ofwel zeer dun afgesneden is ofwel afgerold is van zijn boomstam. In functie van de manier waarop de boom versneden is krijgt men een andere tekening in het hout. (zie afb. 3)
Deze flinterdunne houten vellen (zie afb. 4) worden dan op een plaat (mdf of multiplex of OSB) verlijmd.
Zodra de kanten van deze plaat ook afgeplakt worden met een houtfineer kantenband, ziet de plank er net uit alsof het een massieve plank is.
Tegenwoordig wordt fineer hout zeer veel toegepast bij kasten, dressings, keukens, enz. omwille van het feit dat het goedkoper is dan massief hout en omdat het minder onderhevig is aan krimpen en kromtrekken dan massiefhout. Zodra de kanten van de plaat afgeplakt zijn met een zelfde fineer, dan is het verschil haast niet merkbaar.
Omdat de toplaag van zowel massief hout als fineer hout, een natuurlijk product is, dient het behandeld te worden met olie of vernis. In een latere blog ga ik hier nog even dieper op in.
Melamine vs laminaat
Plaatmateriaal welke reeds voorbehandeld is, is melamine en laminaat. Van de buitenzijde af kan men meestal het verschil tussen beiden amper zien. Daarvoor dient men een doorsnede te maken van de plaat.
We besparen u de technische beschrijving van hoe dergelijke platen geproduceerd worden. Maar in feite komt het erop neer dat een houtprint op papier of pvc gekleefd wordt op bv een MDF, spaanplaat of multiplex plaat en dat deze afgewerkt wordt met hars of vernis. Tegenwoordig wordt de houtprint al zo nauwkeurig gemaakt dat zelfs de houtstructuur voelbaar is op de plaat. Mooi voorbeeld hiervan is een laminaat vloer.
Het verschil in beide is dat melamine veel dunner is (zie afb. 5) dan laminaat (zie afb. 6) Laminaat is daardoor krasvaster en veel steviger en wordt meer gebruikt voor aanrechten of voor meubels die gevoelig kunnen zijn voor krassen, zoals een zitbank ed. HPL is dan weer een andere benaming voor laminaat.
De binnenzijden van een kast (=corpus) wordt bijna altijd gemaakt uit melamine omdat deze goedkoper is dan laminaat.
Beide plaatmaterialen zijn verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren en houtimitaties.
Voor meer informatie hierover, mag u ons steeds contacteren.
MDF
MDF staat voor Medium-Density Fiberboard. Maar dit volledig ter zijde.
Wel interessant om weten is dat deze onnatuurlijke houtplaat eigenlijk tot stand komt door houtvezels (hout zaagmeel)onder extreem hoge druk samen te persen en samen te houden door middel van harsen. (zie afb. 8)
Dit plaatmateriaal is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en diktes. In functie van de kracht waarmee de houtvezels samen gedrukt zijn en het soort hars dat gebruikt wordt, is dit plaatmateriaal veelzijdig inzetbaar.
Zo is de ene MDF beter geschikt voor vochtige ruimtes (de groene MDF= MDF MR: Moisture Resistant of MDF V313 is zelfs waterwerend), is de andere MDF dan weer brandvertragend (=MDF FR: Fire Retardant) en een andere dan weer beter voor lakdraagfolies, waardoor de MDF beter overschilderbaar wordt. Maar de meest gekende MDF is de standaard bruine MDF.
Door de fijne vezelstructuur splintert deze plaat niet, dus leent het zich uitstekend voor allerlei freeswerk.
Door zijn hoge kwaliteit en verschillende toepassingsmogelijkheden, is ook dit plaatmateriaal veel voorkomend in ons atelier.
Multiplex
Bij multiplex houtplaten, worden verschillende vellen fineer van naaldhout kruiselings onder druk en bij hoge temperatuur op elkaar verlijmd. (zie afb. 9)
Het voordeel van multiplex platen is dat het sterker is dan massief hout en minder werking vertoont dan massief hout. Dit door de gekruiste lagen hout.
Multiplex is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en in verschillende diktes. Vroeger sprak men over triplex voor platen met 3 lagen en multiplex voor platen met meer oneven lagen. Maar tegenwoordig worden beiden benamingen vaak door elkaar gebruikt. De meest gekende multiplexplaten zijn betonplex, poolse grenen, berken multiplex,
Vroeger werden deze platen meestal gebruikt in de constructie van daken, als ondervloer of voor bekistingen. Maar de laatste jaren zijn er verschillende interieurarchitecten die het plaatmateriaal eindelijk naar waarde hebben geschat en die er mooie interieurs mee hebben gemaakt, waardoor het product zeker mag gezien worden als een trendy houtsoort.
Ook wij werken graag met dit plaatmateriaal en hebben hier al enkele mooie meubels van mogen maken.
Bij dit plaatmateriaal is de toplaag weer een natuurlijk product, dus dient ook multiplex behandeld te worden met olie of vernis.
U merkt het, de mogelijkheden zijn net zo eindeloos als onze liefde voor het hout. Maar om het voor u op de ene of andere manier toch samen te vatten, verdelen wij het meest gebruikte plaatmateriaal op in 4 categorieën
massief of fineer
melamine of laminaat
MDF
multiplex
Uiteraard is dit maar slechts een greep uit wat er op de markt beschikbaar is aan plaatmateriaal waaruit uw meubel gemaakt kan worden. Heel graag helpen wij u verder bij het kiezen van het juiste plaatmateriaal.
Mocht u nog verdere vragen hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren.